marikari.net

Bulgaria - Sunny Beach 2006


Juu, oltiin alkukesästä 2006 Bulgariassa, Sunny Beach -nimisessä turistirysässä. Tällä kertaa omat erikoistarpeensa matkaan lisäsi tuolloin noin puolivuotias Onni-poikamme, joten tuli samalla kokeiltua miten vauvan kanssa reissailu sujuu.

Onni-poika oli matkan aikana kehittynyt asteeseen, jossa osataan hymyillä ja muistaakseni kierähtää suuntaan ja toiseen. Lentomatka jännitti etukäteen eniten, mutta oli loppujen lopuksi helppo nakki. Onni oli äidin tai isän sylissä omassa pikku turvavyössään menomatkalla ihan ensimmäisellä rivillä ja paluumatkalla saatiin järjestettyä meille oma tyhjä rivi. Kiitokset vielä Air Finlandin joustaville lentoemoille.

Kulkuvälineeksi pakattiin Brion yhdistelmävaunut, jotka olivatkin isojen pyöriensä ansiosta mainiot. Kohteessa on sen verran hankala maasto (korkeat rotvallit, koloja asvaltissa, hiekkaa), että ainakaan kovin kevyitä matkarattaita ei voi suositella... Muuten mukaan otettiin vaipat ja ruuat, sillä paikan päällä (kuten etukäteen oli kuultu ja myöhemmin huomattiin itse) oli varsin rajoitettu, erikoinen ja kallis valikoima ao. tarvikkeita. Yhdistelmävaunu pakattiin sellaisenaan koneen ruumaan, sillä lähtöselvitys ei silloin tarjonnut muoveja. Ruuat ja vaipat vaunujen tavarakoriin ja varmistettiin paketti pakkausteipillä. Vähän hirvitti, mutta eipä vaunuihin ollut lievää pölyttymistä vakavampaa vauriota tullut. Uusintakierrokselle varustautuisimme varmaankin etukäteen omalla muovikelmulla.

P6060021.JPG
Hotelli oli nimeltään Iskar ja huone korkean rakennuksen ylimmässä kerroksessa, joten näköala oli huikea. Oikealla näkyvä torni on "nurinpäin-benji-hyppyjä" varten tehty rakennelma. Kuten näkyy, ei Sunny Beachin resortissa ole juurikaan muuta kuin hotelleja ja ravitsemusliikkeitä. Ympäri vuorokauden kuuluu tasainen jumputus eikä hiljaista ole oikein missään.

P6070051.JPG
Sunny Beachin kuuluisa hiekkaranta (pohjoiseen). Tarjolla on kaikenlaista vesiaktiviteettia ja tavan makaamista. Aurinkovarjo/tuoliyhdistelmä maksaa, mutta toiminta on hyvin organisoitua ja palvelu mallikasta. Lisäksi paikat merkitään, joten omalta paikalta voi poistuakin järkevissä rajoissa hetkeksi.

P6070054.JPG
Samaa rantaa etelään päin. Horisontissa näkyy muutama neuvostovallan aikana pykätty kaunis hotelli.

P6080081.JPG
Näköalapaikalta pohjoisesta kuvattu näkymä yli Sunny Beachin. Paikalla on aikanaan ollut erään kaanin teltta. Kaani levähti tässä lähtiessään valloittamaan Nessebarin kaupunkia (joka jää juuri kuvan vasemmassa reunassa pois kuvasta...).

P6080091.JPG
Nessebarin vanhaa kaupungin muuria. Muurista on erotettavissa mm. itäroomalainen tyyli (isot neliskanttiset kivet). Lisäksi jokainen kaupunkia hallinnut porukka korjasi muuria omalla tyylillään, joten eri tyylisiä kiviä on runsaasti. Nyt en juuri jaksa muistaa ketä nämä muut kansat olivat...

P6080093.JPG
Nessebarissa on runsaasti raunioituneita kirkkoja.

P6080096.JPG
Paikallinen arkkitehtuuri suosii toisen kerroksen osittaista työntämistä kadun päälle.

P6080097.JPG
Holvikaaria.

P6080098.JPG
Kirkkoraunio - taitaa olla yksi kuuluisimmista, mutta nimen olen taaskin unohtanut. Erikoisuutena on vasemmassa reunassa oleva käytävä, jota pitkin käytiin sisään kirkkoon. Tämä siksi, että kristinuskon harjoittaminen oli pitkään kiellettyä eikä pääovia oikein iljennyt lonksutella.

P6100163.JPG
Briot kulkivat hiekassa ihan siedettävästi ja Onnin oli hyvä ottaa torkkuja päivänvarjon alla. Ilma oli oikein miellyttävä (kesäkuun alkua) ja tuuli viilensi mukavasti. Välimeren kohteista tuttu pistävä aurinko loisti poissaolollaan ja sen tilalla oli suomalaista hellepäivää vastaava porotus.

P6120190.JPG
Appiukko ammuttiin ilmaan tällaisella ritsalla. Järjestelmä toimii kuten Benji-hyppy, mutta nurinpäin. Liikkeelle lähdetään siis maasta.

P6130199.JPG
Kaikki päättyy aikanaan... Air Finland odottaa viedäkseen meidät kotiin.

Summa summarum: Mitä jäi käteen?

Päälimmäisenä oli tietysti tieto siitä, että matkustaa vauvan kanssa. Hankalaahan se välillä on, kun raahaa mukana pari kertaa painonsa verran tavaraa, mutta voin vakuuttaa, että vauvamatkailuun ei kuole. Aina parempi, jos lähtee isolla porukalla, jolloin vaavillekin on vähän ylimääräisiä sylejä köllöteltäväksi. Hyvät, tukevat vaunut tai rattaat mukaan (vauva saa viedä omat tavaransa koneeseen), ruuat ja vaipat samoin. Kantoliina on etenkin vanhoissa kaupungeissa ehdoton (paljon rappusia). Turistialueella pärjää hyvin vaunuilla.

Sunny Beach on tietysti aivan puhdas turistirysä, mutta varsin mukava. Toimintaa on jokaiseen makuun, kiskonta ja huijaus maltillista. Varkaita pitää vähän varoa. Hotellikylä voisi oikeastaan olla missä Välimeren maassa tahansa - ero esim. Kreikan turistialueisiin ei ole suunnataon. Bilehileille on rajattomasti tekemistä - vaikka aamuun asti. Lapsiperheilläkin on kiitettävästi aktiviteetteja - ja kuten sanottua - vauvankaan kanssa ei kuole tai ahdistu (kohtuuttomasti). Ruoka on normaalia turistialueruokaa (pizzaa, etc.) ja mukana on jotain paikallisia erikoisuuksia. Shopska-salaattia voi suositella. Hanavettä voi kuulemma juoda, mutta parempi aina käyttää pullovettä, etenkin jos on herkkä vatsa. Vatsataudit ovat harvinaisia, sanoi opas.

Aidompaa Bulgariaa löytyy tietysti kaupunkien ulkopuolelta ja jo heti Nessebarista. Burgasin kaupunkiin (lentokenttäkaupunki) kannattaa lähteä, jos haluaa ostoksille. Kaupungista löytyvät mm. ihan tavallisten bulgaarien käyttämät kaupat ja ravintolat, joissa on halpaa. Varovaisuus on malttia, sillä etenkin Burgasissa taskuvarkaat ja huijarit ovat vähän riesana. Tarkkana, tarkkana vaan...

Plussana voi mainita

Miinuspuolelle menee (tosin useimmat ei varsinaisina miinuksina vaan lähinnä huomionarvoisina seikkoina):


Created by IrfanView